SFTP Nedir? Nerelerde Kullanılır?

sftp

SFTP Nedir?

Secure FTP (Güvenli Dosya Taşıma Protokolü), yani SFTP, SSH kullanarak dosya transferi yapan bir dosya aktarım protokolüdür. SSH‘ın sağladığı güvenlik özellikleri, FTP‘den farklı olarak SFTP’yi güvenli hale getirir.FTP‘nin RSA ile güçlendirilmiş halidir. TCP üzerinden çalışır.

 

SFTP Nerelerde Kullanılır?

SFTP ile dosya transferi yapabilmek için bir SFTP istemcisine sahip olmak gereklidir. Neredeyse bütün Linux dağıtımlarında bir SFTP istemcisi ön tanımlı olarak bulunur. Windows işletim sistemlerinde bir SFTP istemcisi edinerek kurmak gerekir.

 

SFTP İçin Hangi Programları Kullanmalıyım?

Linux tabanlı işletim sistemlerinde “console” yani komut satırında hali hazırda SFTP istemcisi bulunduğunu söylemiştim.Fakat Windows üzerinden SFTP bağlantısı (Port 22) gerçekleştirmek isterseniz en kullanışlı ve pratik olan ücretsiz WinSCP uygulamasını  aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.WinSCP ile aynı zamanda FTP (Port 21) protokolününde bağlantıda sağlarsınız.

WinSCP Uygulamasını indirmek için tıklayınız…

Anahtar Kelimeler:, , , ,
Kaynak belirtildiği sürece buradaki bütün materyaller serbestçe kullanılabilir. Aksi halde T.C. Anayasasının 5846 maddesine (FSEK) göre hukuki yönden suçtur.

Bir Cevap Yazın