SSH Nedir? Neden Gereklidir?

SSH Nedir?

SSH (Secure Shell) güvenli veri iletimi için kriptografik ağ protokolüdür. Ssh ile ağa bağlı olan iki bilgisayar arasında veri aktarımı güvenlik kanalı üzerinden güvensiz bir ağda yapılır. Bu durumda ağda Ssh ile haberleşen makinelerden biri ssh sunucusu diğeri ssh istemcisi olur.

Ssh kabuk hesabına erişim için Unix ve benzeri işletim sistemlerinde protokolün en iyi uygulaması olarak bilinir, ama aynı zamanda Windows üzerindeki hesaplara erişim için de kullanılabilir. Ssh Telnet ve diğer uzaktan kabuğa erişim yapan güvensiz protokollerin (Berkeley rsh ve rexec protokolü gibi) yerine güvenli veri iletimini sağlaması için tasarlanmıştır.


SSH Nerelerde Kullanılır?

SSH genellikle uzaktaki makinede oturum açma ve komut çalıştırma için kullanılır, fakat aynı zamanda tünellemeyi de destekler, TCP portları üzerinden taşınır ve X11 bağlantısı sağlar. SSH dosya gönderme işlemini SSH dosya transfer protokolü (SFTP) ya da güvenli kopyalama protokolüyle (SCP) yapar. SSH istemci-sunucu modelini kullanır. Standart TCP portu olan 22 SSH bağlantısı için atanmıştır.

SSH istemci programı genellikle bağlantının kurulması için SSH’ı arka planda (daemon olarak) çalıştırır. SSH iki yayıgın işletim sistemi olan Mac OS X ve pek çok GNU/Linux dağıtımında,OpenBSD, FreeBSD, NetBSD, Solaris ve OpenVMS mevcuttur. Özellikle, Windows az modern olan masaüstü/sunucu işletim sistemlerinden biri olarak varsayılan olarak SSH içermez.Fakat Putty uyguluması ile ssh bağlantısı yapabiliriz. 🙂
Ben burada size, çok beğendiğim bir dağıtım olan Elementary OS ile ssh bağlantısının nasıl kurulduğunu Komut İstemci (Terminal) ile göstereceğim.

Ssh_SS

Burada ilk adım Komut İstemciye girmek.İkinci adım ise gayet hoş bir görünümü ve coder etkisi veren bir komut satırı.Tabiki burda bağlantı sağlayabilmemiz için hali hazırda çalışan uzak bir Linux sunucumuz olması gerekmektedir.Benim uzak bir sunucum olduğu için ben direk bağlantı sağlayabildim. 🙂

Neyse lafı fazla uzatmadan üçüncü adıma geçelim. Diğer adımda ise komut satırına;

ssh root@sunucuipadresiniz  yazıp enterlıyoruz.Karşımıza çıkan sertifika uyarısına (yes/no) “yes” yazarak tekrar enterliyoruz.Bu aşamadan sonra şifre girerek ssh bağlantımızı sağlamış oluyoruz.

SSH, bulut bilgisayarların bağlanma problemini çözdüğü için önemlidir, bulut tabanlı sanal makinenin internette güvenlik konularında açığa çıkabilecek problemlerini de önler. SSH tüneli internet üzerinde sanal makinelere güvenlik duvarı (firewall) sayesinde güveli bir yol sağlayabilir.


SSH birçok platform için kullanılabilen bir protokoldür, bu platformlardan pek çoğu Unix türevleridir, bunun yanı sıra Microsoft Windows tarafından da kullanılır. Bazı uygulamalar SSH sunucu ya da istemcileri ile uyumlu ya da sadece SSH’da mevcut olan özelliklere ihtiyaç duyabilirler. Örneğin SSH VPN’i uygulamak için kullanılabilir ama şu an sadece OpenSSH sunucu ve istemcisinin uygulaması mevcuttur.

  • Uzaktaki bir makine üzerindeki kabuğa giriş yapmak için
  • Uzaktaki bir makine üzerinde tek bir komut çalıştırmak için
  • Güvenli dosya iletimi için
  • rsync ile birleşiminden yedekleme yapma, dosyaların kopyalarını ya da yansılarını güvenli ve verimli bir şekilde almak için
  • Bir portu tünellemek ya da sevk etmek için (bu VPN ile karıştırılmamalı, SSH paketleri farklı ağlar arasında yönlendirir, ya da iki broadcast alanını birine köprüler)
  • Tam teşekküllü şifrelenmiş VPN’i kullanmak için. Bu özelliği sadece OpenSSH sunucu ya da istemcilerinin desteklediğine dikkat edin.
  • Uzak makineden X’i ilerletmek için (birçok ara host sayesinde sağlanabilir)
  • SSH istemcilerinin desteklediği SOCKS protokolü ile şifrelenmiş vekil bağlantısı sayesinde webi taramak için
  • Uzak bir makine üzerinde dizinleri güvenli bir şekilde bağlamak için, yerel bilgisayarda kullanılan SSHFS gibi
  • Yukarıda tartışılan bir ya da birkaç mekanizma sayesinde, uzaktaki makineyi izlemeyi ve sunucu yönetimini otomatikleştirmek için
  • SSH’ı destekleyen taşınabilir ya da gömülü cihazların üzerinde geliştirme yapmak için

SSH Kullanarak Dosya İletim Protokolleri

SSH protokollünü kullanarak dosya iletimi için birçok yöntem mevcuttur.

  • Güvenli kopyalama (SCP), bu protokol SSH üzerinde RCP’den geliştirilmiş
  • rsync, SCP’den daha verimli olma niyetindedir
  • SSH Dosya İletim Protokolü (SFTP), FTP’ye bir güvenlik alternatifidir (SSH üzerinde FTP ile karıştırılmamalıdır)
  • Dosya iletimi 1998’de çıkan, bir kabuk üzerinden yapılırdı (FISH olarak da bilinir), Fish’de SSH üzerinden Unix kabuk komutlarından geliştirildi.

Sonuç olarak;

Burada SSH hakkında genel hatlarıyla bahsettik, özellikle linux tabanlı işletim sistemi kullananlar veya kullanmak isteyen ileri ki dönemlerde SSH bağlantı protokolünü kullanmalıdırlar. Ayrıca günümüz ve çağımızın önemli konularından biri olan veri güvenliği için bu protokolü kullanmakta fayda var. 🙂

Teşekkürler, bilişimden ayrılmayın…

Kaynak belirtildiği sürece buradaki bütün materyaller serbestçe kullanılabilir. Aksi halde T.C. Anayasasının 5846 maddesine (FSEK) göre hukuki yönden suçtur.

Bir Cevap Yazın