Low Level Format Nedir? Verilerinizi Güvenli Bir Şekilde Yok Etmek (Görsel Anlatım)

Uyarı!

Disk biçimlendirme işlemi kendi istediğiniz doğrultusunda gerçekleşmektedir. Olası veri kaybı ya da zararlardan sitem ve şahsım sorumlu tutulamaz. Bunu okumuş her kullanıcı bunu kabul etmektedir.

Merhaba,

Bugün bir bilgi güvenliği konusu olan güvenli veri silme / yok etme olan düşük seviye biçimlendirme (low level format) konusunu ele alacağım. Bildiğiniz üzere günümüzde ki masaüstü ve dizüstü bilgisayarda kullanılan depolama biriminin olmazsa olmazlarından olan sabit disk (hdd), verilerimizi yıllarsa depolmamızı sağlayan bir donanım aygıtıdır. Zaman içinde bu aygıtlara yaz / sil işlemleri gerçekleştirerek kullanabiliriz. Tabiki her şeyin ömrü olduğu gibi bu aygıtlarında bir emekliliğe ayrılma süreleri vardır. Sabit diskinizi rafa kaldırmak için birden fazla nedeniniz olabilir. Örneğin 2001 yılında sahip olduğum bilgisayarın sabit diski hala sorunsuz çalışmakta, içinde kafa atma, ölü sektör (bad sector) gibi problemler olmadığından kullanılabilir fakat o zamanın teknolojisine göre boyutu 4 GB 🙂 olduğundan artık kullanılabilir bir yanı kalmadı ne yazık ki 🙂

Konuyu fazla dağıtmadan bu diskleri artık kullanmayıp rafa kaldıracaksak ya da farklı bir kişiye satacaksak, içinde ki verilerimizin artık kurtarılamaz hale getirildiğinden emin olmamız gerekir. Şöyle ki Windows işletim sistemi üzerinde taşınabilir diski formatlamak istediğimizde sağ tıklayarak biçimlendir deriz. İşlem sonunda içindeki bütün verilerin gittiğiniz sanarız ki durum aslında tam olarak böyle değil. Biz normal format attığımızda dosya sistemi bazında sadece adres bilgileri silinmektedir. Bu durumda taşınabilir diskinizin içine girdiğinizde boş gözükmesini sağlar fakat silinen bilgiler ki burada en önemli nokta üzerine herhangi bir veri yazılana kadar “  giriş ve orta seviye piyasa veri kurtarma araçları tarafından kurtarılabilirdir. Kısacası burada attığımız format, üzerine veriler yazılıp o veriler bozulana kadar orada durmaktadır. İş böyle olunca kişisel verilerimiz istemediğiniz kişilerin eline geçebilir.

Bu durumu aşmak ve verilerini güvenli bir şekilde yok etmek için geliştirilmiş bir biçimlendirme yöntemi olan düşük seviye format ( low level format ) kullanacağız. Nedir bu düşük seviye format?

Bu format çeşiti sabit diskinizin içinde bulunan bütün sektörleri tekrar oluşturarak sıfırlanması sağlar. Üst kısımda bahsettiğim format çeşitinde olduğu gibi dosya bazında sadece adresleri silmez. Bütün sektörleri tekrar oluşturur. Bu sırada içinde kurtarılan veriler bozulur ve geri kurtarılmasını imkansız kılar. Low level formatında kendi içinde çeşitleri bulunmaktadır. Aslında bu format çeşitinde belirli algoritmalar kullanılarak verilerin nasıl silineceğini, neler yazılacağı gibi süreçlerden geçer. Burada bütün algoritmaları açıklamam ve anlatmam gereksiz bilgi olacağından sadece en etkin ve popüler olan algoritmayı ve low level formatı gerçekleştireceğimiz programları göstereceğim.

Öncelikle Windows üzerinde çalışan ve kullanıcı arayüzü gayet anlaşılır olan HDDGuru tarafından geliştirilmiş ücretli olan Low Level Format Tool aracından bahsedeceğim.

Aracı buradan indiriyoruz. (taşınabilir versiyon) Programı çalıştırdığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek. Formatlayacağınız aygıtı seçtikten sonra görsellerde yer alan aşamaları takip ederek işlemi başlatabilirsiniz. Bu süre diskin sağlığına ve boyutuna bağlı olarak değişmektedir. (Örn: 320GB Sata 2 bir disk yaklaşık olarak 1 saat 15 dakika sürmektedir.)

3. işlem “Evet” dediğiniz anda flash diskin içindekiler artık geri dönüştürülemeyecek şekilde formatlanacaktır. Bu program NTFS, FAT, EXFAT, HFS+ ve RAW yani formatlanmamış dosya sistemlerine destek vermektedir. Ayrıca programın içeriğine baktığımızda kullanılan formatlama algoritması hakkında bilgi verilmemektedir. Süresinden tahmin etmek gerekirse, bütün sektörlere ilk başta sıfır (0) ardından bütün sektörlere yine bir (1) yazıp işlemi bitirmektedir.


Bir diğer konumuz ise yaygın olan algoritmalar içinde yer alan ve 2 türü bulunan dod 5220.22-m algoritmasıdır. ABD Savunma Bakanlığı tarafından kullanılan bir güvenli dosya silme sistemidir. dod 5220.22-m (e) 3-pass ve dod 5220.22-m (ece) 7-pass olmak üzere iki çeşiti vardır. Algoritmanın çalışma prensibine değinmek gerekirse;

sabit diskte bulunan bütün sektörlere;
dod 5220.22-m (e) 3-pass için;
pass-1: 0 yazar ve doğrular.
pass-2: 1 yazar ve doğrular.
pass-3: rastgele bir karakter yazar ve doğrular.

dod 5220.22-m (ece) 7-pass için;
dod 5220.22-m (e)’de ki pass 1-3 işlemlerini gerçekleştirir. ek olarak pass 4-7 arasında yine veriler yine üste yazılarak sağlanır. biçimlendirme süresi pass-3’e göre çok daha fazla sürmektedir.

Gelelim bu silme sistemini kullanacağımız programa. Minitool Partition Wizard Free ile bu 2 farklı algoritma ile birlikte toplamda 5 yöntemle formatlayabiliriz. Programı burdan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Sonuç olarak bu yazımda güvenli veri silme ve yok etme yöntemi olan Low Level Format, bunların çeşitleri ve kullanılan programlar gösterilmiştir.

Bilgi ve veri güvenliği adına bu prosedürleri uygulamanızı öneririm.

Teşekkürler.


Programlara ait dosyaların virüs tarama sonuçları;

HDDLLF.4.40.exe için virüs tarama sonucu

pw11-free.exe     için virüs tarama sonucu

Anahtar Kelimeler:, , , , , , , ,
Kaynak belirtildiği sürece buradaki bütün materyaller serbestçe kullanılabilir. Aksi halde T.C. Anayasasının 5846 maddesine (FSEK) göre hukuki yönden suçtur.

Bir Cevap Yazın