Sanal Özel Sunucu (VPS) Üzerinden Terminal ile Dosya Yükleme


Öncelikle yazacağım bu yazımda bir Sanal Özel Sunucuya (VPS) sahip olmanız gerekmektedir. İlk olarak sanal özel sunucunun tanımından başlayalım.

Sanal Özel Sunucu (Virtual Private Server) fiziksel bir sisteme kurulan sanallaştırma yazılımı veya sanallaştırma platformları ile fiziksel sistemlerin ayrı bir sistem olarak kullanılmasıdır. Örnek verecek olursak; bir veri merkezinin elinde bulundurduğu sunucuya sanallaştırma yazılımı yükleyerek ve o yüklediği sisteme belirli bir bellek(RAM) miktarı, işlemci(CPU) gücü ve belirli bir trafik (bandwitdh) gibi sistem kaynaklarını tanımlayarak kullandığı bir hizmettir. Bulut servis sağlayıcıları, bir sunucuya sistemin kapasitesi yettiği miktarda, birden fazla sanallaştırma yapabilir. Bu hem maliyetleri azaltır, hemde kullanıcı tarafında düşük maliyetler ile sanal özel ağ (VPN), uygulama geliştirme (App Development) ve bulut bilişim gibi servisleri kullanma şanslarına sahip olurlar. Ayrıca bu sunucularda yüksek hızlara imkan veren fiber optik bağlantılar ile Gigabit hızlarında yükleme (upload) ve indirme(download) yapabiliriz.

Genel olarak VPS hakkında teorik bilgileri vermeye çalıştım. Şimdi ise ana konumuza dönelim.

Bu yazıdakileri uygulamak için kullanacağımız servisler,

  • Sanal Özel Sunucu ( DigitalOcean yada VulTR gibi sitelerden alınmış)
  • Terminal Uygulaması ( Mac OS X’de dahili olarak gelmektedir. Fakat Windows için buradan PuTTY(ücretsiz) uygulamasını indirmelisiniz.)
  • Transfer.sh Yükleme sitesi ( 10GB kota ve 2 hafta saklama süresi. Site üzerinden de yükleme yapabilirsiniz.)

Elimizde kiraladığımız yüksek indirme ve yükleme hızlarına sahip bir özel sunucumuz olduğunu düşünelim. Ve içinde barındırdığımız verileri bir yükleme sitesi yüklemek istiyoruz.( Genelde Türkiye internet şartlarında xDSL bir internet bağlantınız var ise yükleme hızınız maksimum 4mbittir ve bu yüksek boyutlu dosyaları yüklemek için sizi sıkıntıya sokan bir durumdur.Fakat VPS hizmetiniz benimde kullandığım gibi sadece komut satırından işlem yapmanıza olanak tanıyor. Örneğin ben DigitalOcean sitesinden almış olduğum Ubuntu (Version 16.04) dropleti ile bu işlemlerimi gerçekleştirebiliyorum. Karşımda herhangi bir masaüstü veya ona benzer kullanıcı arabirimi yok aşağıda da göreceğiniz gibi sadece kod ekranı. 🙂 Lafı fazla uzatmadan işlemlere geçelim.

Aşağıdaki görseldeki gibi Mac OS X kullanıcı iseniz terminal uygulamasını Windows kullanıcısı iseniz PuTTY uygulamasını açalım. İşlemler iki işletim sistemi içinde aynı olup sadece ilk başlangıçta kullandığımız SSH istemcisi farklıdır. (SSH: Unix – Linux sunucularına güvenliği arttırılmış bir şekilde bağlanmamızı sağlayan bir protokoldür.)

Öncelikle aşağıdaki gibi sunucumuza aşağıdaki bağlantı kodumuzu yazıp Enter tuşuna basıyoruz. Ardından bizden sistem şifremizi isteyecek onuda yazıp sunucu ile olan bağlantımızı gerçekleştirmiş oluyoruz.(Şifre yazma kısmında güvenlik gereği şifreniz ekranda gözükmeyecektir.)

ssh root@sunucuipadresiniz

Artık sunucumuza bağlantı sağladık. Şimdi ise kök(root) dizinimizden ayrılıp yükleme yapacağımız dizine geçiş yapıyoruz.

Benim upload edeceğim dosya /opt dizininde olduğu için komut satırına < cd /opt > komutunu yazıp opt klasörüne geçiş yapıyoruz.

Şimdi sırada transfer.sh sitesine yükleme yaptıracağımız kodu yazmak kaldı. Yanlız ondan önce bu klasörde çok dosyanız varsa hangi dosyaların olduğunu görmek için < ls > komutunu yazarak dosyaların gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Ben örnek denemedosyasi.zip dosyası siteye yüklemek için komut vereceğim.

Yükleme kodumuz aşağıdaki gibidir.

curl –upload-file ./denemedosyasi.zip https://transfer.sh/denemedosyasisiteadresi.zip

Burada ./denemedosyasi.zip yüklemek istediğimiz /opt klasöründe bulunan dosya. Ben kök klasörden geçiş yaparak gerçekleştirdim. İsterseniz /opt klasörü geçmeden kod içine ./opt/denemedosyasi.zip te yazarak yükleme yaptırabilirsiniz.

https://transfer.sh/denemedosyasisiteadresi.zip buradaki denemedosyasisiteadresi.zip sizin yükleyeceğiniz dosyanızı paylaşabilmeniz için size verilecek urldir. Yani buraya istediğinizi yazabilirsiniz. Sisteme yüklenen dosya bu şekilde gösterilecektir. Yani denemedosyasi.zip olarak bulunan dosya url adresi .zip olarak gözükecek ve indiren kişinin bilgisayarına bu şekilde kayıt edilecektir.

Not: Dikkat etmemiz gereken kısım burada dosya uzantılarını doğru yazmamızdır.(zip ise .zip, rar ise .rar, mkv ise .mkv gibi)

Yukardaki kodumuzu yazıp enter’a bastıktan sonra – dosyanın boyutuna göre değişiklik gösterebilir – yükleme isteği gönderdiğimiz sunucu bizim isteğimize yanıt verip dosyayı yükledikten sonra, aşağıdaki gibi bir link verecek ve bu linki kopyalayıp yapıştırarak yüklediğimiz dosyayı paylaşıp indirebileceğiz.

Yukarıda gözüktüğü gibi yanıt olarak sunucu bize bu adresi verdi denemedosyasi.zip olan dosyam denemedosyasisiteadresi.zip olarak değiştirildi. Sanal sunucumuzdan komut satırı ile hızlı ve güvenilir bir şekilde “curl” komutu kullanarak farklı bir sunucuya dosyamızı yüklemiş olduk. Aşağıdaki görselde bir tarayıcıda açılmış linkin görüntüsüdür.

Umarım VPS kullanan yada ilerde kullanacak kişilere bir derece fayda sağlamıştır. Sorularınız yada önerileriniz için site üzerinden yada iletişim sayfasından ulaşabilirsiniz.

Teşekkürler. 🙂 ?

Anahtar Kelimeler:, , , , , , , ,
Kaynak belirtildiği sürece buradaki bütün materyaller serbestçe kullanılabilir. Aksi halde T.C. Anayasasının 5846 maddesine (FSEK) göre hukuki yönden suçtur.

Bir Cevap Yazın